Kuopion museo

Uudistunut Kuopion museo on uniikki yhdistelmä luontoa ja kulttuurihistoriaa. Perusnäyttelyt tarjoavat tietoa ja elämyksiä kuljettaen museovierasta läpi Pohjois-Savon historian itäisen Suomen muuttuvaan luontoon. Vaihtuvat näyttelyt herättävät keskustelua ajankohtaisilla teemoillaan, tuovat kansainvälisiä tuulia ja nostavat esiin paikallisia ilmiöitä. Opi uutta, ihmettele ja inspiroidu!

Vaihtuva näyttely
25.4.2023-25.2.2024

WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Maailman parhaat luontokuvat tähdittävät koskettavia tarinoita elonkirjon kauneudesta ja herkkyydestä

Lontoon Natural History Museum on järjestänyt Wildlife Photographer of the Year -kilpailun jo 58 kertaa. Se on yksi maailman tunnetuimmista valokuvakilpailuista, johon osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia valokuvaajia, nuorista lupauksista alan ammattilaisiin. Kilpailun parhaimmisto kootaan vuosittain kansainväliseksi kiertäväksi näyttelyksi, jossa on lähes sata poikkeuksellisen hienoa luontokuvaa ympäri maailman.

Teoksissa perehdytään moniin teemoihin, kuten eläinten käyttäytymiseen, ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen sekä maisemien henkeäsalpaavaan kauneuteen.

Wildlife Photographer of the Year -näyttelyn tavoitteena on herättää museovieraiden mielenkiinto ja myötätunto muita eläviä olentoja kohtaan koskettavien valokuvien avulla. Yhteisen planeettamme ja elonkirjon tulevaisuus on meidän käsissämme.

Ahvenparvi ui kirkkaassa vedessä, kuin keskellä pilviä. Kuva Tiina Törmänen Wildlife Photographer of the Year 2023
Kuva: Tiina Törmänen

Kuopion museon perusnäyttelyt

Kuopion museon uudistettu perusnäyttely avautui yleisölle 13.5.2022. Se tarjoaa tietoa ja elämyksiä kuljettaen museovieraan läpi Pohjois-Savon historian itäisen Suomen muuttuvaan luontoon. Kokonaisuuteen kuuluu alla olevat kolme päänäyttelyä. Pienille museokävijöille on tarjolla uusi elämyksellinen leikkitila. Museo vaalii myös omaa historiaansa ja sitä on esitelty vanhassa museonjohtajan huoneessa Museon historiaa -näyttelyssä. 

Ihmisen aika 

Ihmisen aika – näyttely kertoo Pohjois-Savon historiasta alkaen kivikauden ihmisen saapumisesta alueelle ja päättyen lopulta kulttuurin uusimpiin virtauksiin. Näyttelyssä päästään tutustumaan Pohjois-Savon asukkaiden arkeen ja juhlaan, sekä mielenkiintoisiin esineisiin ja asioihin.  

Muuttuva luonto  

Muuttuva luonto -näyttelyssä matkustetaan itäsuomalaisen luonnon historiaan ja nykytilaan. Matka alkaa kaukaa menneisyyden mammuttiarolta, kiertelee luonnonmetsän siimeksessä ja järvien syvänteissä, ja päätyy lopulta ihmisen muokkaamaan maisemaan. Millainen mahtaa olla luontomme tulevaisuus?  

Toden ja tarun rajalla  

Näyttely punoo yhteen kulttuurihistoriaa ja luonnontieteitä vuodenkierron ja kansanperinteen myyttien ja uskomusten kautta. Koe varsinkin elämyksellinen Ajastaika! 

Avoinna
ti ja to-su klo 10-17
ke klo 10-19
ma suljettu

Pääsymaksu
Aikuiset 13 €
Alennettu hinta 7 €
Alle 18-v. maksutta

Meillä käy Museokortti

Lue lisää kirjastolta lainattavasta museokausikortista

Pääkirjasto

Maaherrankatu 12,
70100 Kuopio
kuopio.finna.fi
kirjasto@kuopio.fi

Aukioloajat:
ma–to 8–19
(8–10 itsepalveluna)
pe 8-16
(8–10 itsepalveluna)
la-su 10–16

Kuopion museo

Museokatu 1, 70100 Kuopio
kuopionmuseo.fi
kuopionmuseo@kuopio.fi

Aukioloajat:
ti ja to-su 10-17
ke 10-19
ma suljettu

Kahvila Kantti

Museokatu 1, 70100 Kuopio
kanttikuopio.fi/kahvila-kantti
kantti@ravintolamestarit.net

Aukioloajat:
ma 10-15
ti ja to-su 10-17
ke 10-19